![](/media/lib/115/n-pepek-a84bb4b7c03e4d02f94c055728ef03ad.jpg)
Do 32, a może i więcej razy sztuka
14 lutego 2013, 11:11Zgodnie z wynikami najnowszego studium, wyrostek robaczkowy (łac. appendix vermiformis) ewoluował u ssaków aż 32 razy. Międzynarodowy zespół przekonuje, że to kolejny argument, który przemawia za hipotezą o ochronnej funkcji wyrostka. Miałby on zabezpieczać korzystne bakterie jelitowe w czasie poważnej infekcji.
![](/media/lib/140/n-protonproton-bcef8afccca7e11a72b50f09dcec64c4.jpg)
Za dwa dni wyłączą Wielki Zderzacz Hadronów
14 lutego 2013, 10:17W najbliższą sobotę, 16 lutego, Wielki Zderzacz Hadronów zostanie wyłączony i przez kolejnych 18 miesięcy będzie udoskonalany. Zostanie zwiększona energia, z którą pracuje urządzenie, dzięki temu naukowcy będą mogli ostatecznie potwierdzić istnienie bozonu Higgsa
![](/media/lib/149/n-zarlacz-bialy-12c4fb1ea93108780005d9825cbaa1ae.jpg)
Obywatel RPA skazany za znęcanie się nad żarłaczem
13 lutego 2013, 10:53Leon Bekker z Prowincji Przylądkowej Zachodniej został skazany za znęcanie się nad żarłaczem białym (Carcharodon carcharias). Mężczyzna może zapłacić grzywnę w wysokości 120 tys. randów lub przesiedzieć rok w więzieniu.
![](/media/lib/149/n-protoaustronezyjski-1bf72b146503707e75304b56ba69b4cf.jpg)
Automatyczna rekonstrukcja lingwistyczna
13 lutego 2013, 10:47Dawne języki są skarbnicą informacji o ludzkiej kulturze i historii. Jednak ich odtwarzanie wymaga niejednokrotnie dziesięcioleci żmudnej wytężonej pracy. Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley stworzyli oprogramowanie komputerowe, które znakomicie przyspiesza prace nad rekonstrukcją przodków obecnych języków.
![](/media/lib/149/n-podpis-f0c77ade291fed78fdc15fa8049f0d1b.jpg)
Duży podpis szefa-narcyza
12 lutego 2013, 13:52Im większy podpis, tym większe szanse, że prezes jest narcyzem.
Uczeni proponują skoordynowany atak
12 lutego 2013, 13:24Naukowcy z Rice University chcą zastosować w medycynie znane z boksu markowanie ciosu. Jedną z najstarszych sztuczek w walce jest markowanie ciosu, rozpraszasz przeciwnika jednym ciosem i zadajesz decydujące uderzenie z drugiej strony - mówi profesor José Onuchic z Center for Theoretical Biological Physics. Kombinowane terapie medyczne wykorzystują tę strategię na poziomie komórkowym - dodaje.
![](/media/lib/105/n-twitter-fb915bd7f4a899a7bc22c477d8a4b37a.jpg)
Zakupy na Twitterze
12 lutego 2013, 12:20American Express wprowadza usługę umożliwiającą dokonywanie zakupów na Twitterze. Wybrany towar można będzie zamówić pozostawając odpowiedni wpis. Technologia Amex Sync pozwala użytkownikom kart American Express na zsynchronizowanie ich z Twitterem
![](/media/lib/88/n-lupa-68ece2579dfe8d42a695fa4e74a0cb7a.jpg)
RIOT przeanalizuje i przewidzi ruchy obywatela
12 lutego 2013, 11:08Firma Raytheon opracowała oprogramowanie analityczne o nazwie Rapid Information Overlay Technology (RIOT). Jego zadaniem jest zbieranie i analizowanie informacji znajdujących się na Facebooku, Twitterze i ForuSquare. Dzięki RIOT można dowiedzieć się, gdzie i kiedy dana osoba przebywała, zebrać fotografie, na których się znajduje, określić jej powiązania społeczne, a nawet - co najważniejsze - spróbować przewidzieć jej przyszłe działania
![](/media/lib/149/n-llsvp-999c763b948216c2212b5d1cc71c4aeb.jpg)
Nadchodzi najpotężniejsza erupcja wulkaniczna w dziejach?
11 lutego 2013, 17:59Sejsmolog Michael Thorne z University of Utah uważa, że zaobserwował początki rodzącej się największej erupcji wulkanicznej w dziejach Ziemi. Być może odkryliśmy początek jednej z tych olbrzymich erupcji, które, jeśli do nich dojdzie, mogą spowodować olbrzymie zniszczenia na Ziemi - stwierdził uczony
![](/media/lib/92/n-warzywa-i-owoce-73f860c9e7e97639781153f352057da5.jpg)
Dieta dobra dla zdrowia gorsza dla środowiska niż sądzono
11 lutego 2013, 12:39Analizując zwyczaje żywieniowe 1918 dorosłych Francuzów oraz ich wpływ na środowisko, naukowcy zauważyli, że choć przy uprawie warzyw i owoców powstaje mniej gazów cieplarnianych niż przy hodowli zwierząt, osoby przestrzegające zasadniczo wegetariańskiej diety spożywają więcej pokarmów, przez co ich wpływ na środowisko wzrasta.